Po kilkudniowej przerwie wracam znowu i
postaram się regularnie pisać posty na moim blogu. W naszym życiu
pojawiła się nowa istotka, nasza wnusia. Przez te ostatnie dni nie
mogłam się na niczym skupić, ponieważ myślami byłam cały czas z
córką najpierw przygotowującą się do tego niezwykłego wydarzenia, a
następnie przebywająca na porodówce. Przyjechałam do Niemiec, aby
im trochę pomóc, bowiem mają już dwulatka, którym trzeba się
zaopiekować, kiedy tatuś pracował, a potem cały czas przebywał w
szpitalu przy swojej rodzącej żonie. Na szczęście jest już po
wszystkim, mama z córeczką wróciła do domu, wiec będę miała
trochę więcej czasu na prowadzenie swojego bloga między opieką, a
gotowaniem dla jej rodzinki.
Na początek chciałabym pochwalić się potrawą, która jest
ogólnie znana, ale gulasz każdy robi po swojemu. Ten gulasz zrobiłam
według mojego pomysłu i z produktów, które akurat były w lodówce
i zamrażalce. Oto przepis:
Składniki:
60 dkg mięsa wieprzowego od szynki
1 duża cebula
2 papryki czerwone
1/2 l bulionu
papryka czerwona w proszku słodka i
ostra
sól, pieprz
mąka
2 łyżki margaryny
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie wypłukać, pokroić
w kostkę gulaszową, a następnie posolić i popieprzyć, obtoczyć w
mące. Margarynę stopić na patelni i obsmażyć tak przygotowane mięso.
Dodać cebulę obrana i pokrojona w piórka. Obsmażone dokładnie
mięso wraz z cebulą przełożyć do garnka zalać bulionem i dusić
na małym ogniu. Gdy mięso będzie na pół miękkie dodać pokrojoną
w większą kostkę paprykę. Gdy papryka i mięso będzie miękkie w
słoiczku zmieszać wodę z dwoma łyżkami mąki, a następnie wlać
do gulaszu cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz
paprykami w proszku. Podawać z plackami ziemniaczanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz