reklama

wtorek, 10 lipca 2018

Golonka peklowane pieczone na kapuście kiszonej

Już od dawna zabierałam się za przygotowanie peklowanej i pieczonej golonki na życzenie męża, który dawno temu miał okazję jeść taką w restauracji. Ja z racji tego, że nie przepadam za tego rodzaju mięsem odciągałam to w czasie. Jednak teraz mąż postawił mnie przed faktem dokonanym. Otóż zakupił dwie piękne goloneczki i stwierdził, że czas najwyższy przygotować obiadek z golonką w roli głównej. Przygotowałam je według przepisu, który znalazłam na blogu http://www.smakiweroniki.pl. Golonka pieczone na kapuście kiszonej wyszły przepyszne. Mięciutkie, dobrze doprawione, soczyste. Taki rarytas   można śmiało przygotować na proszony obiad i zaserwować  amatorom tej potrawy.

Składniki:
2 golonka
1/2 kapusty kiszonej
1 duża cebula
połamane 2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka kminku
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
100 ml wody
słodka papryka mielona

Składniki na zalewę:
2 litr wody
4 łyżki soli
4 łyżeczki soli peklującej
8 lulek ziela angielskiego
4 połamane liście laurowe
2 łyżeczka pieprzu ziarnistego
6 ząbki czosnku( pokrojonego w plasterki )

Przygotowanie zalewy:
Wszystkie składniki zalewy połączyć, zagotować i odstawić do wystudzenia. Golonka oczyścić , włożyć do zalewy i odstawić do lodówki na 48 godzin, od czasu do czasu obracając. Po tym czasie golonką wyjąć i umyć.
Kapustę drobno pokroić dodać drobno pokrojoną cebulę,  przyprawy oprócz papryki mielonej i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać wodę,  a następnie ułożyć na kapuście golonka, które oprószyć papryką mieloną. Całość piec bez przykrycia w nagrzanym  do 220 stopni piekarniku 20 minut. Po tym czasie nakryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 2, 5 godziny. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz