Składniki:
2 golonka
1/2 kapusty kiszonej
1 duża cebula
połamane 2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka kminku
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
100 ml wody
słodka papryka mielona
Składniki na zalewę:
2 litr wody
4 łyżki soli
4 łyżeczki soli peklującej
8 lulek ziela angielskiego
4 połamane liście laurowe
2 łyżeczka pieprzu ziarnistego
6 ząbki czosnku( pokrojonego w plasterki )
Przygotowanie zalewy:
Wszystkie składniki zalewy połączyć, zagotować i odstawić do wystudzenia. Golonka oczyścić , włożyć do zalewy i odstawić do lodówki na 48 godzin, od czasu do czasu obracając. Po tym czasie golonką wyjąć i umyć.
Kapustę drobno pokroić dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawy oprócz papryki mielonej i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać wodę, a następnie ułożyć na kapuście golonka, które oprószyć papryką mieloną. Całość piec bez przykrycia w nagrzanym do 220 stopni piekarniku 20 minut. Po tym czasie nakryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 2, 5 godziny. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz