Nie miałam pojęcia co to jest, dopiero gdy mi pokazali ten grzybek i produkcję kefiru, całkowicie zaniemówiłam. Nic prostszego nie widziałam. Jaka była moja radość, gdy dostałam w prezencie grzybek tybetański, podstawę do wyrobu swojskiego kefiru. Teraz i ja mogę przygotowywać kefir w domu, a jak grzybek urośnie mogę również podzielić się z córką.
- Kefir, który uzyskamy na bazie grzybka przyśpiesza odchudzanie, ponieważ pozytywnie wpływa na układ trawienny i przyśpiesza metabolizm, reguluje przemianę materii, zapobiega zaparciom
- Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach
- Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawałów.
- Wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy stany zapalne w organizmie.
- Wytwarza interferon- najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy.
- Hamuje wzrost komórek nowotworowych
- Wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy
- Łagodzi skutki stresu, eliminuje zmęczenie, wyczerpanie
- Zwiększa libido
- Opóźnia proces starzenia
- Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe
- Pomaga walczyć z bezsennością
- Zewnętrznie: pomaga na oparzenia słoneczne
- Dostarcza wielu witamin
- Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi
- Wspomaga leczenie chorób jelit, wątroby, śledziony i trzustki.
Składniki:
2 łyżeczki grzybka tybetańskiego ( do kupienia na alegro i amazon)
250 ml mleka 1,5 %
Sposób przygotowania:
Grzybka należy przepłukać zimną, bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem. Następnie zalać w słoiku wypłukany grzybek szklanką surowego mleka.
Słoik przykryć gazą lub kawałkiem ręcznika papierowego i nakryc pokrywką.
Odstawić naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przemieszać powstający kefir plastikową łyżką i przecedzić go przez plastikowe sitko. Kiefer nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce. Grzybka przepłukać zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta i znowu zalać mlekiem. Czynność powtarzać przez 20 dni. Po tym czasie należy zrobić 10 dniową przerwę.
Też mam grzybek i robie kefirki. Pycha, raz nawet zrobiłam serek był super.
OdpowiedzUsuń