reklama

środa, 6 czerwca 2018

Kefir domowy z grzybka tybetańskiego

Ostatnio będąc u rodziny w Düsseldorfie miałam okazję napić się swojskiego kefiru. Bardzo mi zasmakował, a ponadto dowiedziałam się ile dobra wnosi w nasz organizm jego  picie. Kurację stosuje się przez 20 dni, pijąc go najlepiej przed snem. Po tym czasie należy zrobić  10 dniową przerwę.  Dlatego postanowiłam, że sama będę robić sobie taki kefirek. Jednak dowiedziałam się, że żeby go przygotować trzeba dysponować grzybkiem tybetańskim.

Nie miałam pojęcia co to jest, dopiero gdy mi pokazali ten grzybek i produkcję kefiru, całkowicie zaniemówiłam. Nic prostszego nie widziałam. Jaka była moja radość, gdy dostałam w prezencie grzybek tybetański, podstawę do wyrobu swojskiego kefiru. Teraz i ja mogę przygotowywać kefir w domu, a jak grzybek urośnie  mogę również podzielić się z córką.

Właściwości lecznicze  grzybka:

  • Kefir, który uzyskamy na bazie grzybka przyśpiesza odchudzanie, ponieważ pozytywnie wpływa na układ trawienny i przyśpiesza metabolizm, reguluje przemianę materii, zapobiega zaparciom
  • Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach
  • Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawałów.
  • Wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy stany zapalne w organizmie.
  • Wytwarza interferon- najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy.
  • Hamuje wzrost komórek nowotworowych
  • Wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy
  • Łagodzi skutki stresu, eliminuje zmęczenie, wyczerpanie
  • Zwiększa libido
  • Opóźnia proces starzenia
  • Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe
  • Pomaga walczyć z bezsennością
  • Zewnętrznie: pomaga na oparzenia słoneczne
  • Dostarcza wielu witamin
  • Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi
  • Wspomaga leczenie chorób jelit, wątroby, śledziony i trzustki.


Do produkcji kefiru potrzebny jest słoik 0,5 l z plastikową przykrywką, lub z normalną, ogólnie stosowaną, ale zabezpieczoną gazą lub kawałkiem ręcznika papierowego, łyżeczka plastikowa, sitko plastikowe. Absolutnie nie można używać metalowych przedmiotów.



Składniki:
2 łyżeczki grzybka tybetańskiego ( do kupienia na alegro i amazon)
250 ml mleka 1,5 %

Sposób przygotowania:
Grzybka należy  przepłukać zimną, bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem. Następnie zalać w słoiku wypłukany grzybek szklanką surowego mleka.
Słoik przykryć  gazą lub kawałkiem ręcznika papierowego i nakryc pokrywką.
Odstawić naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przemieszać powstający kefir  plastikową  łyżką i przecedzić go przez plastikowe sitko. Kiefer  nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce. Grzybka przepłukać zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta i znowu zalać mlekiem. Czynność powtarzać  przez 20 dni. Po tym czasie należy zrobić  10 dniową przerwę.


1 komentarz:

  1. Też mam grzybek i robie kefirki. Pycha, raz nawet zrobiłam serek był super.

    OdpowiedzUsuń