reklama

sobota, 19 maja 2018

Tort bezowy w następnym wydaniu

Jak już kiedyś wspominałam tort bezowy był dla mnie prawdziwym wyzwaniem, ale teraz kiedy pokonałam strach i przekonałam się, że za każdym razem się udaje, przygotowuję go co jakiś czas z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam z truskawkami i borówką amerykańską, która często mylona jest z jagodą. Tort jak zwykle zaskoczył moich gości. Im częściej przygotowuję tort bezowy, tym lepiej  mi wychodzi.

Składniki na bezę:
7 białek
300 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Składniki na krem:
400 ml śmietany 30 ­%
500 g sera mascarpone
70 g cukru
owoce borówki amerykańskiej
 truskawki

Sposób przygotowania:
Na papierze do pieczenia narysować okręg o średnicy 24 cm,  a następnie papier ułożyć na blaszce do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i jeszcze dokładnie wymieszać na wolnych obrotach.  Tak ubite białka wyłożyć na narysowany okręg, wyrównać nie wychodząc poza linię okręgu. Łyżką zgarniać boki do góry, na koniec robiąc delikatne wgłębienie na środku.  Blaszkę włożyć do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec 90 minut. Po upieczeniu pozostawić bezę w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Na upieczony spód bezowy wyłożyć krem, a następnie ułożyć owoce. Smacznego.


2 komentarze: