Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 ziemniaki większe pokrojone w ósemki
500 g brukselki mrożonej
sól
pieprz
tymianek
olej
Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu i włożyć do marynaty na trzy godziny. Po tym czasie mięso odsączyć i zawinąć w plastry bekonu. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wrzucić pokrojone ziemniaki wymieszane z odrobiną oleju, tymianku, soli i pieprzu. Na ziemniaki ułożyć brukselkę doprawioną odrobiną soli i pieprzu. Na koniec ułożyć owinięte w bekon piersi z kurczaka. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by bekon ładnie przyrumienił się. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz