reklama

piątek, 27 kwietnia 2018

Piersi z kurczaka w miodowo -musztardowej marynacie zapiekane z ziemniakami i brukselką

Kiedy nie chce mi się stać przy garach przygotowuję moje ulubione zapiekanki, potrawy szybkie w przygotowaniu i nie wymagające pilnowania.  Na dzisiejszy obiad postanowiłam wykorzystać brukselkę mrożoną, która czekała na swoją kolejkę w zamrażalce, ziemniaki i żeby danie było bardziej syte piersi z kurczaka, którymi raczej zawsze dysponuję. Jedynie dokupiłam plasterki bekonu, by potrawa nabrała wyrazistego smaku. Zanim jednak owinęłam mięso w bekon, moczyłam je w marynacie. Wyszło pyszne danie obiadowe warte powtórzenia.

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 ziemniaki większe pokrojone w ósemki
500 g brukselki mrożonej
sól
pieprz
tymianek
olej

Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu  i włożyć do marynaty na trzy godziny.  Po tym czasie  mięso odsączyć i zawinąć w plastry bekonu. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wrzucić pokrojone ziemniaki wymieszane z odrobiną oleju, tymiankiem, solą i pieprzem. Na ziemniaki ułożyć brukselkę doprawioną odrobiną soli i pieprzu. Na koniec ułożyć owinięte w bekon piersi z kurczaka.  Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by bekon ładnie przyrumienił się. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz