reklama

sobota, 7 października 2017

Ciasto bananowe bez pieczenia

Nie dawno miałam okazję jeść u córki ciasto bananowe bez pieczenia, dlatego postanowiłam je przygotować, żeby przepisem podzielić się z Wami moi drodzy czytelnicy. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, dlatego mogą je przygotować wszyscy, nawet ci, którzy co dopiero rozpoczynają przygodę z cukiernictwem.

Składniki:
2 pacz. biszkoptów podłużnych
3 jajka
szklanka cukru pudru
8 szt. bananów
galaretka truskawkowa
galaretka agrestowa
galaretka cytrynowa
1 kost. masła

Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, każdą osobno według wskazówek na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać 3 żółtka i 5 rozdrobnionych bananów i dokładnie wszystko zmiksować. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wymieszać i wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki, aby masa stężała.  W między czasie ubić białka na sztywno, dodać tężejącą galaretkę tryskawkową, wymieszać i wylać na zastygniętą masę maślaną. Na koniec wierzch ciasta wyłożyć pokrojonymi w talarki pozostałymi bananami i zalać tężejącą galaretką agrestową. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz