Składniki:
43 szt. herbatników
600 ml mleka
2 żółtka
2 budynie waniliowe bez cukru
3/4 szkl.cukru
250 g masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
400 ml śmietany 30 %
2 op. śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Budynie rozrabiać w 1/2 szklance mleka, dodać żółtka, cukier i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozrobiony budyń, a następnie cały czas mieszając gotować do momentu zgęstnienia budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń wystygnie zmiksować z masłem i kawą rozpuszczalną. Spód blaszki wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami, na które wyłożyć i dokładnie rozprowadzić 1/2 masy kawowej. Następnie ułożyć drugą warstwę herbatników i pokryć resztą kremu. Na krem ułożyć trzecią warstwą herbatników. Na herbatniki rozprowadzić ubitą śmietanę i posypać startą czekoladą. Odstawić ciasto do lodówki do stężenia mas. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz