reklama

wtorek, 8 sierpnia 2017

Kotlety mielone z ziołami z mojego balkonowego ogródka

Kotlety mielone, czyli śląskie karminadle trochę się nam już przejadły, dlatego postanowiłam je urozmaicić dodając zioła z naszego balkonowego ogródka i przyprawy, które dotąd nie stosowałam w karminadlach. Kotlety mielone, które z tej mieszanki powstały charakteryzują się niesamowitym smakiem. Są pyszne i soczyste. Można je serwować zarówno jako danie obiadowe w towarzystwie ziemniaków i gotowanej, młodej kapusty z boczkiem, jak również na zimno.

Składniki:
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 namoczona bułka
1 jajko
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka kuminu rzymskiego mielonego
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz ziołowy
2 łyżki siekanej świeżej mięty
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki siekanego koperku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z namoczoną bułką, surowym jajkiem, drobno posiekanymi ziołami . Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dokładnie wyrobić na jednolita masę, a następnie formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obydwu stron, aż się ładnie zrumienią. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz