Składniki:
10 ugotowanych jajek
3 jajka surowe
2 średnie cebule
200 g pieczarek
150 g startego żółtego sera
szklanka bułki tartej
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 -4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka oleju
łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo jajka obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie podsmażyć wraz z pieczarkami na mieszance oleju z masłem. Do rozdrobnionych jajek dodać wystudzone pieczarki z cebulą, starty ser, natkę pietruszki, bułkę tartą, jajka surowe i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić na ostro solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę jajeczną przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki keksowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut. Podawać na zimno, pokrojoną w plastry z dodatkiem ćwikły z chrzanem lub samego chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz