reklama

środa, 22 marca 2017

Kalafior zapiekany z jajkami

Tak zapiekany kalafior jadłam dawno temu, ale zupełnie o nim zapomniałam. Dopiero kiedy mąż wracając z zakupów oznajmił mi, że okazyjnie kupił pięknego kalafiora i ma nadzieję, że z jego udziałem przyrządzę coś pysznego w mojej głowie zaświtała myśl, że gdzieś muszę mieć przepis na kalafior zapiekany. Oczywiście znalazłam, ale przepis ten różni się od mojego, bo nie było tam szynki i koperku, które postanowiłam dorzucić, żeby urozmaicić smak kalafiora. Jak zwykle wyszło pysznie. Tym razem moim testerem była również córka.

Składniki:
1 kalafior
200 g szynki gotowanej
6 jajek
3/4 szkl. mleka
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz ziołowy
koperek
odrobina masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie. Ugotowany al dente kalafior ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Jaja dokładnie rozmieszać z mlekiem, przyprawami i posiekanym koperkiem. Szynkę pokroić w kostkę i posypać różyczki kalafiora. Zalać mieszanką jajek z mlekiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz