Składniki na ciasto kakaowe:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na bezę kokosową:
5 białek
1 szkl. cukru
200 g wiórków kokosowych
Składniki na krem:
3/4 szklanki mleka
100 g wiórek kokosowych
300 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
2 łyżki cukru
łyżka żelatyny
1/3 szklanki wódki
Sposób przygotowania ciasta:
Sposób przygotowania bezy:
Białka ubijamy na sztywną piane pod koniec dodajemy cukier, wiórki i mieszamy łyżką, Piec ok. 25 min do nabrania koloru w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
Sposób przygotowania kremu:
Wiórki kokosowe zalać mlekiem i powoli gotować, aż wiórki całkowicie wciągną mleko. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
W między czasie żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Ubić kremówkę, a następnie powoli dodawać do zmiksowanego sera mascarpone, cały czas miksując. Dodać wystudzony kokos i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać żelatynę i jeszcze raz całość wymieszać.
Składanie ciasta:
Ciasto kakaowe przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat nasączyć alkoholem, a następnie posmarować 1/3 kremu. Na krem położyć bezę kokosową, którą również posmarować kremem. Na to położyć drugi blat ciasta kakaowego, które posmarować resztą kremu. Górę posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego.
Mniam. Biegnę robić. Ślicznie dziękuję za pomysł☺
OdpowiedzUsuń