reklama

wtorek, 7 lutego 2017

Kokosowa fantazja

Zbliżają się moje urodziny, więc czas najwyższy pomyśleć nad jakimś słodkim wypiekiem i zrobić próbę generalną. Po długim namyśle postanowiłam zrobić kokosową fantazję, którą delektowałam się ubiegłego roku będąc na urodzinach u znajomych, oczywiście przepisu nie zabrałam, ale i tak później się o niego upomniałam. Teraz stwierdziłam, że jeśli mam jeszcze trochę czasu, to śmiało mogę wypróbować te ciasto, żeby później nie było niespodzianki. Ciasto wyszło pyszne i na pewno zaskoczę nim moich gości, zresztą tak jak zawsze, gdy częstuję ich czymś nowym.

Składniki na ciasto kakaowe:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bezę kokosową:
5 białek
1 szkl. cukru
200 g wiórków kokosowych

Składniki na krem:
3/4 szklanki mleka
100 g wiórek kokosowych
300 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
2 łyżki cukru
łyżka żelatyny
1/3 szklanki wódki

Sposób przygotowania ciasta:

Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka cały czas ubijając. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 23 x 28 cm. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 min do suchego patyczka.

Sposób przygotowania bezy:



Białka ubijamy na sztywną piane pod koniec dodajemy cukier, wiórki i mieszamy łyżką, Piec ok. 25 min  do nabrania koloru w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

Sposób przygotowania kremu:


Wiórki kokosowe zalać mlekiem i powoli gotować, aż wiórki całkowicie wciągną mleko. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 


W między czasie  żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Ubić kremówkę, a następnie powoli dodawać do zmiksowanego sera mascarpone, cały czas miksując. Dodać wystudzony kokos i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać żelatynę i jeszcze raz całość wymieszać. 

Składanie ciasta:
Ciasto kakaowe przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat nasączyć alkoholem, a następnie posmarować 1/3 kremu. Na krem położyć bezę kokosową, którą również posmarować kremem. Na to położyć drugi blat ciasta kakaowego, które posmarować resztą kremu. Górę posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego.


1 komentarz: