reklama

czwartek, 5 stycznia 2017

Zupa z ogórków konserwowych

Zupę ogórkową wszyscy znają oczywiście tą z ogórków kiszonych, jednak jestem przekonana, że tą z ogórków konserwowych znają nieliczni, jeśli w ogóle. Dlatego postanowiłam przepis na tą zupełnie inną w smaku zupę opublikować na moim blogu. O tej zupie przypomniał mi mój mąż, u którego w domu rodzinnym była przygotowywana tylko taka wersja zupy ogórkowej. Nie gotuje się jej na żadnym wywarze mięsnym, ale z dodatkiem mięsa pieczonego i sosu z tego mięsa.
Zupa ta jest nie tylko bardzo dobra, ale i pożywna, a przy tym szybka w przygotowaniu. I jeszcze jedno, otóż przygotowuje się ją zazwyczaj wykorzystując mięso wieprzowe pozostałe z obiadu.

Składniki:
4 – 5 ziemniaków
5 – 6 średnich ogórków konserwowych
pokrojone miso pieczone wraz z sosem ( łopatka wieprzowa, karczek)
5 ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w 1/5 l wody do miękkości. Następnie dodać sos, potarte na tarce z dużymi oczkami ogórki konserwowe. Dodać ziele angielskie i listek laurowy. Na koniec dodać pokrojone mięso.W słoiczku zmieszać wodę z mąką, a następnie wlać do zupy cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz