Zupę ogórkową
wszyscy znają oczywiście tą z ogórków kiszonych, jednak jestem
przekonana, że tą z ogórków konserwowych znają nieliczni, jeśli
w ogóle. Dlatego postanowiłam przepis na tą zupełnie inną w
smaku zupę opublikować na moim blogu. O tej zupie przypomniał mi
mój mąż, u którego w domu rodzinnym była przygotowywana tylko
taka wersja zupy ogórkowej. Nie gotuje się jej na żadnym wywarze
mięsnym, ale z dodatkiem mięsa pieczonego i sosu z tego mięsa.
Zupa ta jest nie tylko bardzo dobra, ale i pożywna, a przy tym
szybka w przygotowaniu. I jeszcze jedno, otóż przygotowuje się ją
zazwyczaj wykorzystując mięso wieprzowe pozostałe z obiadu.
Składniki:
4 – 5 ziemniaków
5 – 6 średnich ogórków
konserwowych
pokrojone miso pieczone wraz z sosem (
łopatka wieprzowa, karczek)
5 ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i
gotować w 1/5 l wody do miękkości. Następnie dodać sos, potarte na tarce z dużymi
oczkami ogórki konserwowe. Dodać ziele angielskie i listek laurowy.
Na koniec dodać pokrojone mięso.W
słoiczku zmieszać wodę z mąką, a następnie wlać do zupy cały
czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz