To ciasto bez
pieczenia wymyśliłyśmy z córką na poczekaniu, nie mając nic
konkretnego do popołudniowej kawki, na którą zaproszeni byli
znajomi. Mając mało czasu i składniki, które akurat znajdowały
się pod ręką, postanowiłyśmy zrobić coś, czego jeszcze nie
było. I o dziwo, wyszła wyśmienita krakersowa kremówka, która
zaskoczyła i swoim wyglądem i smakiem naszych gości.
Składniki:
3 paczki krakersów
2 budynie
waniliowe
1 l mleka
1 l mleka
1/2 kostki masła
200 ml śmietany
30%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru
150 g gorzkiej
czekolady
Sposób
przygotowania:
Budynie
ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie wystudzić.
Zimny budyń dodawać łyżką po łyżce do masła utartego
na jasną, puszystą masę. Ucierać dokładnie po każdym dodaniu.
Śmietanę wraz z
cukrem i śmietan fixem ubić na sztywno, a następnie dodawać po
łyżce do masy budyniowej mieszając mikserem na najmniejszych
obrotach.
Blaszkę
o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć krakersami, na które rozsmarować
masę śmietanowo – budyniową, a następnie ułożyć znowu
krakersy. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej i
równomiernie rozprowadzić po krakersach. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz