reklama

piątek, 28 października 2016

Krakersowa kremówka

To ciasto bez pieczenia wymyśliłyśmy z córką na poczekaniu, nie mając nic konkretnego do popołudniowej kawki, na którą zaproszeni byli znajomi. Mając mało czasu i składniki, które akurat znajdowały się pod ręką, postanowiłyśmy zrobić coś, czego jeszcze nie było. I o dziwo, wyszła wyśmienita krakersowa kremówka, która zaskoczyła i swoim wyglądem i smakiem naszych gości.

Składniki:
3 paczki krakersów
2 budynie waniliowe
1 l mleka
1/2 kostki masła
200 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru
150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie wystudzić. Zimny budyń dodawać łyżką po łyżce do masła utartego na jasną, puszystą masę. Ucierać dokładnie po każdym dodaniu.
Śmietanę wraz z cukrem i śmietan fixem ubić na sztywno, a następnie dodawać po łyżce do masy budyniowej mieszając mikserem na najmniejszych obrotach.
Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć krakersami, na które rozsmarować masę śmietanowo – budyniową, a następnie ułożyć znowu krakersy. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej i równomiernie rozprowadzić po krakersach. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz