Zakładając swój blog założyłam
już na początku, że od czasu do czasu będę też zamieszczać na
nim przepisy na różne nalewki i likiery na bazie spirytusu. I tak
też się stało. Zamieściłam już kilka przepisów na pyszne,
słodkie alkohole, ale brakuje jeszcze kilka takich, które lubię i
częstuję moich gości. Jednym z nich jest domowy baileys z krówek,
który właśnie teraz będąc u córki przygotowałam, bo to jest
likierek, którym córka od czasu do czasu lubi podelektować się
przy popołudniowej kawce, zresztą tak samo jak ja.
Przepis ten dostałam od znajomej, która uwielbia robić własne likiery, a potem częstuje nimi wszystkich, którzy ją odwiedzają i naprawdę nie sposób im się oprzeć, bo są rewelacyjne.
Przepis ten dostałam od znajomej, która uwielbia robić własne likiery, a potem częstuje nimi wszystkich, którzy ją odwiedzają i naprawdę nie sposób im się oprzeć, bo są rewelacyjne.
Składniki:
450 g krówek
400 ml wody
250 ml spirytusu
500 ml śmietany 30 %
Sposób przygotowania:
Krówki włożyć do rondelka, zalać
przegotowaną, gorącą wodą i gotować do całkowitego
rozpuszczenia się cukierków. Odstawić do ostudzenia, a następnie
dolać spirytus, dokładnie wymieszać. Na koniec wlać śmietanę i
jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do butelek i przechowywać
w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz