Ostatnio robiąc zapiekankę schabowo –
warzywną zostało mi kilka składników. Aby nie dopuścić do ich
zmarnowania, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania czegoś
równie pysznego jak ta ostatnia zapiekanka, a że akurat pod ręką
miałam tortille pszenno – razowe zakupione już jakiś czas temu,
więc padło na nie. Nie zastanawiając się długo nad farszem
zrobiłam istny misz masz, tym razem z kurczakiem w roli głównej,
który tak zasmakował mężowi i synowi akurat będącemu u nas w
odwiedzinach, że obiecałam im w niedługim czasie powtórkę, ale
zmodyfikowaną i to dokładnie. Już mam na nią pomysł, ale to już
innym razem.
Składniki:
6 tortilli pszenno – razowej
2 pojedyncze piersi z kurczaka
papryka czerwona
papryka zielona
mniejszy kabaczek
cebula
kilka pieczarek
2 pomidory
10 plasterków sera żółtego
sól, pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra
ketchup ziołowy
olej
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i
przesmażyć na oleju z dodatkiem masła, dodać obraną i pokrojoną
cebulę. Z papryki wydrążyć nasiona, umyć i pokroić w paseczki.
Kabaczek obrać i pokroić w kostkę ( jeśli są większe nasiona,
wtedy wydrążyć). Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Umyć i pokroić w plasterki pieczarki. Tak przygotowane warzywa i
pieczarki dorzucić do mięsa i razem wszystko dusić. Doprawić solą
i pieprzem i pozostałymi przyprawami na pikantnie.
Tortille rozłożyć, na każdą położyć plasterek sera, a następnie
nałożyć farsz. Zawijać jak krokiety.
Ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą tortillę położyć po
dwa paski sera żółtego. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku około 30 min. Do chwili rozpuszczenia sera. Podawać
polane ketchupem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz