reklama

wtorek, 2 sierpnia 2016

Makaron z grzybami w śmietanie


Obraz w treści 1
Pomysł na taki szybki obiad składający się z makaronu z grzybami w śmietanie zrodził się w momencie, kiedy mąż przyniósł trochę grzybów, które nazbierał w lesie nie daleko naszego domu. Poszedł tylko sprawdzić, czy coś się u nas pokazało, bo już go to korciło od dłuższego czasu, zwłaszcza jak oglądał zdjęcia z grzybobrania naszych znajomych i o dziwo nie na darmo poszedł. Wprawdzie było tego nie wiele, ale przynajmniej dowiedział się, że jednak u nas też grzyby się pokazały, a w nagrodę zjadł to pyszne danie.

Składniki:
300 g oczyszczonych grzybów
1/2 małej cebuli
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szkl. Słodkiej 18 % śmietanki
łyżka masła
łyżka mąki
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, Masło roztopić w rondelku, wrzucić cebulę, chwilę poddusić, a następnie dodać grzyby, lekko przesmażyć, dolać trochę wody i dusić do miękkości. W słoiczku rozmieszać mąkę z odrobina wody i wlać do grzybów. Obydwie śmietany połączyć, dodać parę łyżek gorącego sosu, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane grzyby podałam z makaronem wstążki, który co raz częściej gości w naszej kuchni. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz