reklama

sobota, 18 czerwca 2016

Zapiekanka ryżowo - mięsna z beszamelem

Lubimy z mężem wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo uważamy, że jest to potrawa doskonale nadająca się na danie obiadowe. Zapiekankę z ryżem w roli głównej parę razy już polecałam i myślałam, że na tych poprzestanę. Jednak, gdy przypadkowo spotkałam znajomą i nasza rozmowa zeszła na tematy kulinarne dowiedziałam się, że z ryżu i mięsa można robić dowolne kombinacje zapiekanek, dodając przeróżne warzywa, przyprawy i sosy. Sugerując się jej wypowiedziami na temat zapiekanek, postanowiłam poszaleć i poimprowizować w kuchni, aby przygotować coś, czego jeszcze nie jedliśmy. I tak powstała ta przepyszna zapiekanka ryżowo – mięsna przekładana sosem beszamel.

Składniki:
1/2 mięsa mielonego
2 torebki ryżu
mała cebula
3 pomidory
2 ząbki czosnku
puszka czerwonej fasolki
natka pietruszki
sól, pieprz
pieprz ziołowy
oregano
150 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania zapiekanki:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić obrana i pokrojona w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać mięso mielone i razem smażyć kilka minut, aż mięso straci swoją surowość. Do tak przygotowanego mięsa dodać pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Razem dusić około 10 minut, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, odsączoną z zalewy fasolkę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, oregano i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, na dno ułożyć warstwę z części ryżu, którą polać częścią sosu beszamel, posypać serem, a następnie ułożyć część mięsa z fasolką i pomidorami. Powtórzyć warstwy, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinien być ryż polany sosem i posypany serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Smacznego.

Składniki na sos beszamel:
3 łyżki masła
2,5 łyżki mąki
około 1/2 l mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania sosu:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę, a następnie powoli dolewać mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki. (Mleka powinno się dać tyle, aby uzyskać sos o odpowiedniej gęstości). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz