Lubimy z mężem wszelkiego
rodzaju zapiekanki, bo uważamy, że jest to potrawa doskonale
nadająca się na danie obiadowe. Zapiekankę z ryżem w roli głównej
parę razy już polecałam i myślałam, że na tych poprzestanę.
Jednak, gdy przypadkowo spotkałam znajomą i nasza rozmowa zeszła na
tematy kulinarne dowiedziałam się, że z ryżu i mięsa można robić
dowolne kombinacje zapiekanek, dodając przeróżne warzywa,
przyprawy i sosy. Sugerując się jej wypowiedziami na temat
zapiekanek, postanowiłam poszaleć i poimprowizować w kuchni, aby przygotować coś, czego
jeszcze nie jedliśmy. I tak powstała ta przepyszna zapiekanka ryżowo
– mięsna przekładana sosem beszamel.
Składniki:
1/2 mięsa
mielonego
2 torebki ryżu
2 torebki ryżu
mała cebula
3 pomidory
2 ząbki czosnku
puszka czerwonej
fasolki
natka pietruszki
sól, pieprz
pieprz ziołowy
oregano
150 g startego
sera żółtego
Ryż ugotować
według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić
obrana i pokrojona w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, a
następnie dodać mięso mielone i razem smażyć kilka minut, aż mięso straci swoją surowość. Do tak przygotowanego mięsa dodać
pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Razem dusić około 10 minut, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, odsączoną z zalewy fasolkę i natkę pietruszki. Doprawić solą,
pieprzem, pieprzem ziołowym, oregano i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, na dno ułożyć warstwę z części ryżu, którą polać częścią sosu beszamel, posypać serem, a następnie ułożyć część mięsa z fasolką i pomidorami. Powtórzyć warstwy, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinien być ryż polany sosem i posypany serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Smacznego.
masłem, na dno ułożyć warstwę z części ryżu, którą polać częścią sosu beszamel, posypać serem, a następnie ułożyć część mięsa z fasolką i pomidorami. Powtórzyć warstwy, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinien być ryż polany sosem i posypany serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Smacznego.
3 łyżki masła
2,5 łyżki mąki
około 1/2 l mleka
sól, pieprz
gałka
muszkatołowa
Sposób przygotowania sosu:
Masło rozpuścić
w rondelku, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę, a następnie powoli dolewać mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki. (Mleka
powinno się dać tyle, aby uzyskać sos o odpowiedniej gęstości).
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz