reklama

sobota, 11 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami mojej mamy

Było to ciasto najbardziej popularne w moim rodzinnym domu, zresztą w domu mojego męża też. Nie pamiętam, by w sezonie truskawkowym gościło inne ciasto z truskawkami. Dopiero ja wprowadziłam kilka zmian i oprócz ciasta z galaretką od czasu do czasu robię również tartę z truskawkami, o której już pisałam. Biszkopt z truskawkami i galaretką zapewne wszyscy znają, ale jeśli chodzi o krem to każdy robi po swojemu. U nas zawsze był i jest krem masłowy, który obecnie nie cieszy się już taką popularnością jak kiedyś.
Teraz najczęściej zastępuje go krem na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone i wszelakie kremy budyniowe. Jednak biszkopt z tym tradycyjnym kremem i truskawkami ze swojego ogródka smakuje nam najbardziej i właśnie dzisiaj taki polecam.

Składniki na biszkopt:

blaszka 24 cm x 40 cm
4 jajka
4 łyżki maki
4 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania biszkoptu:
Ubić białka z cukrem na sztywną masę, następnie powoli dodawać żółtka.. Do tak przygotowanych jajek wsypywać powoli przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia., delikatnie mieszając ( nie mikserem). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.

Dodatkowe składniki:
2 galaretki truskawkowego
około 1/2 kg truskawek

Składniki na krem:
3 żółtka
1 kos. masła
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania kremu:
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie powoli dodajemy do utartego masła, miksując do uzyskania jednolitej masy.

Sposób wykończenia ciasta:


Biszkopt posmarować kremem, a następnie dookoła ciasta zrobić za pomocą szprycy cukierniczej rant z kremu, dzięki któremu nie wypłynie galaretka. Ułożyć wypłukane i przekrojone na pół truskawki, które zalać tężejącą galaretką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz