Było to ciasto najbardziej popularne w
moim rodzinnym domu, zresztą w domu mojego męża też. Nie pamiętam,
by w sezonie truskawkowym gościło inne ciasto z truskawkami.
Dopiero ja wprowadziłam kilka zmian i oprócz ciasta z galaretką od
czasu do czasu robię również tartę z truskawkami, o której już
pisałam. Biszkopt z truskawkami i galaretką zapewne wszyscy znają,
ale jeśli chodzi o krem to każdy robi po swojemu. U nas zawsze był
i jest krem masłowy, który obecnie nie cieszy się już taką popularnością jak kiedyś.
Teraz najczęściej zastępuje go krem na
bazie śmietany kremówki, serka mascarpone i wszelakie kremy budyniowe. Jednak biszkopt z tym tradycyjnym kremem i truskawkami ze
swojego ogródka smakuje nam najbardziej i właśnie dzisiaj taki
polecam.
Składniki na biszkopt:
blaszka
24 cm x 40 cm
4 jajka
4 łyżki maki
4 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku
do pieczenia
Sposób przygotowania biszkoptu:
Ubić białka z cukrem na
sztywną masę, następnie powoli dodawać żółtka.. Do tak
przygotowanych jajek wsypywać powoli przesianą mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia., delikatnie mieszając ( nie mikserem).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w
nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.
Dodatkowe składniki:
2 galaretki truskawkowego
około 1/2 kg truskawek
Składniki na krem:
3 żółtka
1 kos. masła
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania kremu:
Żółtka ucieramy z
cukrem, a następnie powoli dodajemy do utartego masła, miksując do
uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt posmarować
kremem, a następnie dookoła ciasta zrobić za pomocą szprycy
cukierniczej rant z kremu, dzięki któremu nie wypłynie galaretka.
Ułożyć wypłukane i przekrojone na pół truskawki, które zalać tężejącą galaretką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz