Często poszukujemy nowych przepisów na dodatki warzywne czy do potraw z grilla, czy też do obiadu z mięsem w roli głównej. Ta sałatka ogórkowa ze słoika jest doskonałym dodatkiem do takich potraw. Nie dość, że jest szybka w przygotowaniu, to jeszcze można ją przygotować kilka dni wcześniej i smakuje tak samo pysznie.
Składniki :
5 ogórków gruntowych
1 czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
1 mała cebula biała
pęczek koperku
zalewa:
200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
2 łyżki miodu
4 łyżki octu 10%
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku
posób przygotowania:
Umyte ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebule w cienkie piórka, a paprykę w kostkę. Koperek posiekać. Warzywa połączyć w misce i zalać zalewą przygotowaną z wymienionych składników. Całość wymieszać. Sałatkę włożyć do słoika, uciskając ją razem z zalewą i odstawić do przegryzienia najlepiej na kilka godzin. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz