wtorek, 9 listopada 2021

Piersi z kurczaka z pigwą i mozzarellą zapiekane na ryżu

Jak już kiedyś pisałam wszelakie mięsa i owoce doskonale się uzupełniają. Dlatego tym razem postanowiłam wykorzystać pigwę do przygotowania piersi z kurczaka zapiekaną na ryżu według mojego innowacyjnego przepisu. Pigwa spowodowała to, że danie nabrało wyjątkowego i całkiem nowego smaku. Polecam i zachęcam do tego typu eksperymentów w kuchni, dzięki czemu powstają nowe przepyszne potrawy.

 

Składniki:

1 torebka ryżu ugotowanego al dente

2 pojedyncze piersi z kurczaka

1/2 pigwy

plastry bekonu

200 ml śmietany 30 %

1/2 kulki mozzarelli

sól

pieprz ziołowy

czosnek granulowany

świeżo zmielony pieprz

curry

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Do naczynia żaroodpornego na spód wysypać ryż ugotowany al dente , przyprawiony pieprzem i curry, na którym  ułożyć piersi wyciągnięte z marynaty owinięte plastrami bekonu. pigwę umyć, pokroić na grubsze plastry, a następnie położyć na owiniętych bekonem  piersiach. Ser pokroić na plasterki i położyć na plastrach pigwy.  Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu i pieprzu ziołowego, wymieszać, a następnie zalać mięso i ryż. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Zaserwowałam to danie z surówką z spiczastej. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz