Jak już kiedyś pisałam wszelakie mięsa i owoce doskonale się uzupełniają. Dlatego tym razem postanowiłam wykorzystać pigwę do przygotowania piersi z kurczaka zapiekaną na ryżu według mojego innowacyjnego przepisu. Pigwa spowodowała to, że danie nabrało wyjątkowego i całkiem nowego smaku. Polecam i zachęcam do tego typu eksperymentów w kuchni, dzięki czemu powstają nowe przepyszne potrawy.
Składniki:
1 torebka ryżu ugotowanego al dente
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 pigwy
plastry bekonu
200 ml śmietany 30 %
1/2 kulki mozzarelli
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
świeżo zmielony pieprz
curry
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Do naczynia żaroodpornego na spód wysypać ryż ugotowany al dente , przyprawiony pieprzem i curry, na którym ułożyć piersi wyciągnięte z marynaty owinięte plastrami bekonu. pigwę umyć, pokroić na grubsze plastry, a następnie położyć na owiniętych bekonem piersiach. Ser pokroić na plasterki i położyć na plastrach pigwy. Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu i pieprzu ziołowego, wymieszać, a następnie zalać mięso i ryż. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Zaserwowałam to danie z surówką z spiczastej. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz