poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Szybka zupa z porów z dodatkiem groszku zielonego

Wszelakie zupy jarzynowe zawsze były na pierwszym miejscu w naszej kuchni, ale te z dodatkiem mleczka kokosowego powoli wprowadzałam do naszego menu,  a to dlatego, że mój mąż nie za bardzo przepadał za tym dodatkiem. Jednak kiedy tą szybką zupę z porów podprawiłam mleczkiem kokosowym i w tej wersji zaserwowałam  mężowi był wprost zachwycony jej smakiem, nie mówiąc już o moich wrażeniach smakowych.

Składniki:
3 średnie pory
1 duża marchewka
kawałek selera
garść groszku zielonego mrożonego
3 ziemniaki
1,5 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta gałki muszkatołowej
100 ml mleczka kokosowego
2 łyżki masła
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Na patelni stopić masło, a następnie wrzucić pokrojone w krążki pory i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pozostałe  rozdrobnione warzywa i razem wszystko przesmażyć. Przełożyć do garnka,  zalać wodą. Całość gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, gałką. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Serwować suto obsypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz