piątek, 17 kwietnia 2020

Sznycle z indyka w sosie z serów pleśniowych z dodatkiem żurawiny

Długo zastanawiałam się jak przegotować tym razem sznycle z indyka i wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać przepis na sos z serami pleśniowymi, który kiedyś robiłam. Jednak, aby go urozmaicić smakowo postanowiłam dodać konfiturę żurawinową. Pomysł okazał się dobry i sos wyszedł wyśmienity w smaku.


Składniki:
4 sznycle indycze
100 g sera  pleśniowego blue
100 g sera camembert
100 ml śmietany 30 %
2 łyżki konfitury żurawinowej
sól
pieprz pieprz ziołowy
olej do smażenia
1/2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Sznycle indycze oczyścić z błon, a następnie obsypać przyprawami i odłożyć na 15 minut.  Tak przygotowane mięso smażyć z obu stron na gorącym oleju z dodatkiem masła z obu stron. Następnie wlać pół szklanki wody i dusić mięso pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć je  na talerz, a do powstałego sosu wrzucić  pokrojone sery. Do sosu dodać  śmietanę, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Na koniec dodać żurawinę i przyprawić. Do tak przygotowanego sosu włożyć sznycle  i dusić około 4 - 5 minut. Tak przygotowane mięso  zaserwowałam z kopytkami i sałatką z pomidorów i ogórków zielonych. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz