piątek, 2 sierpnia 2024

Fasolka szparagowa na inny sposób

 


Często zastanawiamy się, co przegotować na obiad podczas upałów, aby nie stać za długo przy garach. I wymyślamy różne chłodniki, które w końcu nam się przejedzą, a domownicy oczekują czegoś bardziej pożywnego i smacznego tak jak w naszym wypadku. Dlatego skorzystałam z podpowiedzi mojego męża, który zaproponował fasolkę szparagową w zupełnie innym wydaniu, wręczając mi przepis, który zdobył od rodziców naszej wnuczki. 

Składniki:

cebula

500 g mięsa mielonego mieszanego

400 g fasolki szparagowej zielonej

puszka pomidorów krojonych 400 g

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sól ziołowa

olej

Sposób przygotowania:

Fasolkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al dente w osolonym wrzątku.

Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć  na dobrze rozgrzanym oleju.

Następnie do cebuli dodać mięso. Przyprawić do smaku, przesmażyć  często mieszając.

Gdy woda odparuje, dodać pomidory i chwilę dusić pod przykryciem. Na koniec dodać

ugotowaną fasolkę. Dokładnie wymieszać ewentualnie doprawić. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz