O jarmużu już pisałam podkreślając jego zdrowotne zalety, ale nie wspomniałam, że można z jego udziałem ugotować pyszną i sycącą zupę. Przepis na taką zupę otrzymałam od niedawno poznanych osób, którzy ze mną pracują. Muszę przyznać, że zupą tą zrobiłam nie lada niespodziankę mężowi, który uwielbia zupy z wszelkiej zieleniny.
I jeszcze jedno skąd wziął się pomysł, a stąd, że dawno temu mąż sam kupił słoik jarmużu w zalewie solonej, o którym całkowicie zapomniałam i przez przypadek słoik wpadł mi w ręce, a dalej już wiadomo co się stało.Składniki:
słoik jarmużu ( 500 g)
cebula
2 ząbki czosnku
1 por
5 ziemniaków
2 kiełbasy wędzone wiejskie
około 2 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
W garnku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać obrany i pokrojony w pół plasterki por. Dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i razem wszystko przesmażyć, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz przesmażyć. Całość zalać gorącym bulionem. Chwilę gotować, a następnie dodać jarmuż i wszystko razem gotować do miękkości pozostałych składników. Na koniec doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz