piątek, 7 stycznia 2022

Zupa z jarmużu z kiełbasą i ziemniakami

 

O jarmużu już pisałam podkreślając jego zdrowotne zalety, ale nie wspomniałam, że można z jego udziałem ugotować pyszną i sycącą zupę. Przepis na taką zupę otrzymałam od niedawno poznanych osób, którzy ze mną pracują. Muszę przyznać, że zupą tą zrobiłam nie lada niespodziankę mężowi, który uwielbia zupy z wszelkiej zieleniny.

I  jeszcze jedno skąd wziął się pomysł, a  stąd, że dawno temu mąż sam kupił słoik jarmużu w zalewie solonej, o którym całkowicie zapomniałam i przez przypadek słoik wpadł mi w ręce, a dalej już wiadomo co się stało. 

Składniki:

słoik jarmużu ( 500 g)

cebula

2 ząbki czosnku

1 por

5 ziemniaków

2 kiełbasy wędzone wiejskie

około 2 l bulionu warzywnego

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

W garnku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać obrany i  pokrojony w pół plasterki por. Dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i razem wszystko przesmażyć, dodać  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz przesmażyć. Całość zalać  gorącym bulionem. Chwilę gotować, a następnie dodać jarmuż i wszystko razem gotować do miękkości pozostałych składników. Na koniec doprawić. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz