piątek, 8 października 2021

Roladki waflowe z ruskim farszem

 

Jednym z najlepszych farszów w naszej kuchni jest farsz do pierogów ruskich, który postanowiłam tym razem wykorzystać do przygotowania roladek waflowych. Roladki panierowane i usmażone zaserwowałam z sosem jogurtowo chrzanowym. Moi bliscy stwierdzili, że to  danie, wyśmienite w smaku, to prawdziwe mistrzostwo świata. I kto by się spodziewał takiej opinii na temat tak prostego dania.

 Składniki:

2 kwadratowe suche wafle

800 g ziemniaków

250 g twarogu półtłustego

100 g słoniny wędzonej

1 cebula

sól

pieprz

pieprz ziołowy


Sposób przygotowania;

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę.  Ser przecisnąć przez praskę i dodać do ziemniaków. Słoninę pokroić i stopić, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją i dodać do ziemniaków i sera. Przyprawić solą,  pieprzem, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz rosmarować na wali, które położyć na foli aluminiowej,  zawinąć roladę, którą zwinąć w folię. Po całkowitym wystygnięciu włożyć do lodówki najlepiej na noc. W następnym dniu rolady pokroić na plastry, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na głębszym oleju. Podawać najlepiej z sosem jogurtowo – chrzanowym. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz