Jednym z najlepszych farszów w naszej kuchni jest farsz do pierogów ruskich, który postanowiłam tym razem wykorzystać do przygotowania roladek waflowych. Roladki panierowane i usmażone zaserwowałam z sosem jogurtowo chrzanowym. Moi bliscy stwierdzili, że to danie, wyśmienite w smaku, to prawdziwe mistrzostwo świata. I kto by się spodziewał takiej opinii na temat tak prostego dania.
Składniki:2 kwadratowe suche wafle
800 g ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
100 g słoniny wędzonej
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania;
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę. Ser przecisnąć przez praskę i dodać do ziemniaków. Słoninę pokroić i stopić, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją i dodać do ziemniaków i sera. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz rosmarować na wali, które położyć na foli aluminiowej, zawinąć roladę, którą zwinąć w folię. Po całkowitym wystygnięciu włożyć do lodówki najlepiej na noc. W następnym dniu rolady pokroić na plastry, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na głębszym oleju. Podawać najlepiej z sosem jogurtowo – chrzanowym. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz