środa, 15 kwietnia 2020

Kasza gryczana z warzywami smażonymi na boczku

Już kiedyś wspominałam, że kaszę gryczaną dodaję często do wielu potraw mięsnych, ale również od czasu do czasu przygotowuję ją jako samodzielne danie obiadowe. Tak było i tym razem, ponieważ przypomniało mi się, że coś podobnego już kiedyś jadłam, ale nie byłam pewna skąd pochodził przepis i oczywiście znalazłam. Był to przepis, który dała mi moja dawna znajoma, która często korzystała z internetu, ale nie dociekałam z jakiego bloga.

Składniki:
woreczek kaszy gryczanej
2 łyżki sosu sojowego
150 g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
1 por sałatkowy (biała część)
1,5 cukinii małej
garść groszku zielonego mrożonego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotować al dente i odstawić. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i  przesmażyć. Do boczku dodać pokrojony w pół plasterki por oraz drobno pokrojony czosnek. Chwilę razem wszystko przesmażyć, a następnie dodać pokrojoną cukinię i mrożony groszek. Doprawić przyprawami. Na koniec dodać ugotowaną kaszę doprawić sosem sojowym i ewentualnie jeszcze innymi przyprawami. Na koniec obsypać posiekanym szczypiorkiem. Ja zaserwowałam tak przygotowaną kaszę z maślanką. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz