Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
łyżeczka curry
Składniki sosu:
ananas w puszce
garść rodzynek
przyprawa garam masala
odrobina chili
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w w paski, dodać curry, sos sojowy, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć na oleju. W międzyczasie przyprawę garam masala wsypać na suchą patelnię i chwilę prażyć dla wydobycia smaku, zaś rodzynki przelać wrzątkiem. Po usmażeniu mięsa wlać sok z ananasa, dodać pokrojonego ananasa według gustu i rodzynki. Dusić pod przykryciem. Na koniec dodać przyprawy uprażone, chili i ewentualnie trochę soli. Całą potrawę zagęścić skrobią rozmieszaną z wodą. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ryżem i sałatką z pomidorów i ogórka zielonego. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz