poniedziałek, 24 lutego 2020

Sałatka z brokułów, pomidorów i ogórka

Takie sałatki z dresingiem  można zarówno podać do obiadu jak i zjeść z kromką pieczywa. Tym razem wykorzystałam brokuł ugotowany al dente, pomidory i ogórek zielony, warzywa, które znajdowały się akurat w naszej spiżarce. Sałatka okazała się w sam raz jako dodatek do piersi z kurczaka z jabłkiem i żurawiną.
Obecnie co raz więcej sałatek i surówek sporządzam według moich autorskich przepisów co mi się bardzo podoba, bo dawniej zresztą już o tym nie raz wspominałam bałam się eksperymentować w kuchni, choćby ze względu na dzieci, które były wychowane na tradycyjnej kuchni.

Składniki:
1 brokuł
2 pomidory
1/2 ogórka wężowego

Składniki na dresing:
1/2 cebuli
łyżka cukru
sok z jednej cytryny
sól
pieprz
3 łyżki oleju
200 ml śmietany 30 %

Sposób przygotowania dresingu:
Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić z łyżką cukru. Po wystudzeniu cebuli przełożyć ją do słoika i z pozostałymi składnikami dokładnie ją  wymieszać.

Sposób przygotowania sałatki:
Brokuły podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie al dente. Ogórek pokroić w pół plasterki, zaś pomidory w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać a przed podaniem polać dresingiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz