poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Sałatka ziemniaczana z ogórkami zielonymi, rzodkiewką i białą rzodkwią

Dzisiaj tak za mną chodziła sałatka ziemniaczana z zielonym ogórkiem, którą dawno temu miałam okazję spróbować, że nie mogłam się powstrzymać od jej przygotowania. Ale wystąpił problem, bo zapodziałam gdzieś przepis. Ale na szczęście wiedziałam gdzie zapytać. Jedyny problem jest taki, że dzisiaj jej już nie spałaszuję, bo ogórki muszą poleżeć. Taką sałatkę można podać jako samodzielne danie, albo na przykład z kotletem.

Składniki na zalewę do ogórków:
3 łyżki octu spirytusowego 
4 łyżki wody 
2 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
ogórek wężowy
garść posiekanego koperku
1 cebula
kilka rzodkiewek
½ białej rzodkwi
5 ziemniaków
1 ½ łyżki majonezu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ocet wymieszać z wodą i solą. Do foliowego woreczka wrzucić pokrojone w cienkie talarki ogórki, koperek, a następnie zalać przygotowaną zalewą, woreczek zawiązać mocno gumką i dokładnie wymieszać, potrząsając nim. Woreczek z ogórkami włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie ogórki przełożyć na durszlak i pozostawić do odsączenia. Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić tak jak ogórki w cienkie talarki, dodać odsączone ogórki, pokrojone w talarki rzodkiewki oraz białą rzodkiew. Na koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość wymieszać z majonezem i doprawić. Można jeszcze dodać posiekanego koperku. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz