Składniki:
3 piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy
100 ml mleka
150 g startego sera żółtego
garść posiekanego szczypiorku
mąka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
6 ziemniaków
cebula
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z musztardą. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu i włożyć do marynaty na godzinę. W międzyczasie naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wrzucić pokrojone w ósemki ziemniaki i pokrojoną w piórka cebulę wymieszane z odrobiną oleju, tymianku, soli i pieprzu. Mąkę wymieszać z startym serem i posiekanym szczypiorkiem, a następnie w tak przygotowanej panierce obtoczyć wyciągnięte z marynaty mięso, które ułożyć ziemniakach. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 20 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by mięso ładnie przyrumieniło się. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz