reklama

wtorek, 10 września 2019

Kaszotto z mięsem mielonym i warzywami

O kaszy pisałam niejednokrotnie. Często gości u nas i to nie tylko jako dodatek do drugich dań, ale również jako podstawowy składnik wielu potraw. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do kaszotta z mięsem mielonym i warzywami.



Składniki:
100 g kaszy jęczmiennej
1 cebula
500 g mięsa mielonego
4 łyżki sosu sojowego
1 mała cukinia
250 g fasolki szparagowej zielonej
2 szklanki bulionu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, a następnie włożyć mięso mielone doprawione sosem sojowym. Całość przesmażyć i odłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać odrobinę oleju dodać kaszę jęczmienną i obraną, pokrojoną cebulę. Wszystko razem przesmażyć. Dodać odłożone mięso mielone i jeszcze raz wszystko przemieszać i przesmażyć.Wlać bulion, dodać pokrojoną fasolkę, cukinię i dusić do miękkości pod przykryciem. Na koniec doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać suto posypane posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz