Składniki:
1,2 szynki peklowanej
1 cebula
5 ziemniaków
sól
pieprz
tymianek
pieprz ziołowy
rękaw do pieczenia
Składniki marynaty:
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
1/2 łyżeczki czosnku mielonego
1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
majeranek
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Szynkę osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie posmarować dokładnie przygotowaną marynatą, włożyć do miski, nakryć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie szynkę włożyć do rękawa razem z obranymi, pokrojonymi na ósemki i obsypanymi przyprawami ziemniakami wymieszanymi z obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Rękaw zawiązać, nakłuć w kilku miejscach a następnie ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 120 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw, lekko rozchylić i dopiec 15 minut. Tak przygotowaną szynkę zaserwowałam z kapustą kiszoną gotowaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz