reklama

wtorek, 27 listopada 2018

Zupa z brukselki i brokułów po mojemu

Już od dawna miałam zamiar przygotować zupę, w której prym wiedzie brukselka i brokuł, chociaż nie do końca wiedziałam co z połączenia tych warzyw wyjdzie. Dlatego postanowiłam dodać jeszcze por i marchewkę, no i oczywiście przyprawy,by urozmaicić bardziej jej smak. Wyszła pyszna, sycąca zupa w sam raz na jesienny obiad.

Składniki:
1 udko z kurczaka
1 brokuł
500 g brukselki
2 marchewki
mały por
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Oczyścić udko z kurczaka zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu. Marchewki i por obrać,  pokroić i wrzucić do udka. Następnie obrać z wierzchnich liści brukselkę i dorzucić do reszty. Na koniec dodać różyczki brokuła i przyprawy. Całość gotować do miękkości. Wyjąć udko, kilka brukselek, różyczek brokuła i marchewek, które pokroić w krążki. Pozostałe warzywa zmiksować na gładki krem, a następnie wrzucić do kremu wyjęte wcześniej warzywa. Można podawać z dodatkiem słodkiej śmietanki. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz