reklama

czwartek, 15 listopada 2018

Surówka z białej kapusty, pora, jabłka i szczypiorku

Pisałam już nie raz, że bardzo lubimy surówki, dlatego staram się je co jakiś czas urozmaicać. Mając do dyspozycji białą kapustę, postanowiłam tym razem dodać do niej jabłko, por, marchewkę i szczypiorek, a na koniec połączyć z pysznym sosem miodowo - musztardowym. Wyszła wyjątkowa w smaku surówka, zupełnie różniąca się od tej tradycyjnej.

Składniki:
1/2 główki białej kapusty
kawałek białej części pora
marchewka
jabłko
szczypiorek
sól

Składniki na sos:
6 łyżek wody
6 łyżek oleju
2 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka ziół do sałatek
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, który zakręcić, a następnie dokładnie potrząsać słoikiem, aby składniki się połączyły.

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić, posypać odrobiną soli i odstawić.  Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dorzucić do kapusty. Por pokroić na pół krążki i dodać do pozostałych warzyw. Dodać  sos, posiekany szczypiorek i dokładnie całość wymieszać. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz