reklama

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Od dawna chodziła za mną zupa jarzynowa ze śmietaną, którą jadłam bardzo dawno temu u koleżanki z pracy Jadzi. Była to zupa bez zasmażki i z dodatkiem kapusty włoskiej, a podana ze śmietaną i suto obsypana posiekanym koperkiem smakowała wybornie.


Składniki:
mały brokuł
kilka różyczek kalafiora
4 marchewki
300 g fasolki szparagowej zielonej
1/2 małej główki kapusty włoskiej
puszka groszku konserwowego
koperek
1,5 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
200 ml śmietany 18 %

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oczyścić, a następnie rozdrobnić według uznania. Do gotującego się rosołu wrzucić rozdrobione warzywa, oprócz brokuła, a następnie gotować. Gdy warzywa będą al dente wrzucić różyczki brokuła, groszek konserwowy i gotować do miękkości. Do słoiczka wlać śmietanę, dodać trochę gorącej zupy, zakręcić słoik i wstrząsnąć nim kilka razy, by zawartość się wymieszała, a następnie wlać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać zupę suto posypaną koperkiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz