Składniki:
4 udka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka w proszku słodka
czosnek granulowany
olej
mąka
2 łyżki gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Udka dokładnie umyć, wytrzeć do sucha, a następnie natrzeć olejem i przyprawami. Tak przygotowane udka włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać olej w brytfance, a następnie włożyć udka i chwilę smażyć. Dolać wody i podusić chwilę. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć odkrytą brytfankę. Piec do miękkości i ładnego zarumienienia udek około 1 godziny 15 minut, co jakiś czas polewając powstałym sosem. Powstały z pieczenia sos zaprawić mąką rozmieszaną w małej ilości wody, aby powstał zawiesisty sos, a następnie dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz