Składniki:
2 kg ogórków
2 duże cebule
2 łyżki soli
Składniki zalewy:
1 szklanka wody
1 szklanka octu 10 %
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować.
Dodatkowo:
gorczyca po 1/2 łyżeczki do każdego słoika
pieprz ziarnisty po 1/2 łyżeczki do każdego słoika
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć, a następnie poszatkować je na cienkie plastry i przełożyć do większej miski. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dorzucić do ogórków, wymieszać dodać sól, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie odciśnięte ogórki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać gorczycę i pieprz, a następnie zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz