reklama

czwartek, 9 sierpnia 2018

Roladki z indyka z ananasem i serem zapiekane na sosie pomidorowym

Kiedyś przeczytałam w jakiejś gazecie przepis na kieszonki z indyka nadziewane ananasem i serem żółtym. Teraz przypomniałam sobie o nim, gdy córka kupiła mi steki indycze. Jednak gdy się okazało, że są to mini steki i z nich nie uda mi się zrobić kieszonek, postanowiłam przygotować rolady, rozbijając trzy mini steki i łącząc je w jeden płat. Tak pokombinowałam, że wyszły trzy nie małe rolady właśnie z tym nadzieniem, które miałam ochotę wypróbować. Roladki zapiekłam na sosie pomidorowym i zaserwowałam z ryżem. Wyszło pyszne danie obiadowe.

Składniki:
6 mini steków indyczych
ananas w puszce
5 - 6  łyżekstartego sera żółtego
posiekana natka pietryszki
puszka pokrojonych pomidorów
cebula
ząbek czosnku
1 jajko
łyżka mąki
sól i pieprz
świeża, posiekana bazylia

Sposób przygotowania
Steki lekko rozbić i połączyć dwa, żeby wyszedł jeden płat, a następnie ułożyć farsz powstały z drobno pokrojonego ananasa, startego, żółtego sera i natki pietruszki. Zawinąć rolady, które posmarować jajkiem rozmieszanym z mąką i przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na oleju. Ułożyć na ręczniku papierowym. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić  obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć.  Dodać pomidory, wlać sos, który pozostał z pieczenia roladek i całość chwilę gotować. Powstały sos wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć roladki, przykryć. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30 - 40 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz