reklama

piątek, 31 sierpnia 2018

Rolada schabowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Robiłam już roladę schabową z mięsem mielonym oraz ze szpinakiem, ale tym razem postanowiłam połączyć te dwa składniki, wykluczając pieczarki, a w zamian dodać paprykę czerwoną i zieloną. Od znajomej dowiedziałam się również, że można taką roladę obłożyć cebulą, listkami laurowymi i potłuczonymi ziarnami ziela angielskiego, a potem skropić octem winnym i włożyć na noc do lodówki, by mięso skruszało. Tak zrobiłam i okazało się, że to było bardzo dobre posunięcie. Tak przygotowany schab zaserwowałam z kopytkami i  surówką z  kapusty włoskiej z dodatkiem ogórka zielonego po chińsku.


Składniki:
1 kg schabu jak najbardziej niskiego i szerokiego
2 łyżki musztardy
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 - 3 łyżki octu winnego
1/2 cebuli
sól i pieprz

Składniki na farsz:
250 g mięsa mielonego
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
100 g startego, żółtego sera
250 g mrożonego szpinaku
kawałek  sera feta
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
jajko
2 łyżki bułki tartej
posiekana natka pietruszki
olej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz młotkowany z kolendrą

Sposób przygotowania:
Schab rozciąć od dłuższej strony, nie przecinając go do końca, a następnie mocno rozbić do uzyskania płatu o grubości 1 cm. Przyprawić mięso solą i pieprzem, a następnie posmarować musztardą.   Szpinak wrzucić na patelnię i na małym ogniu rozmrozić go cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz doprawić solą i pieprzem.  Na koniec dodać ser feta drobniej pokrojony, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać drobno pokrojoną paprykę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, starty, żółty ser, bułkę tartą, jajko i szpinak. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i  pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dokładnie wszystko wymieszać, a następnie rozsmarować farsz i dokładnie zwinąć roladę. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, a następnie ułożyć roladę. Obłożyć roladę cebulą pokrojoną w piórka, listkami laurowymi lekko rozdrobnionymi i zielem angielskim również rozdrobionym, a na koniec skropić roladę octem winnym. Tak przygotowane mięso nakryć i wstawić najlepiej na noc do lodówki.  Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 1 godzinę pod przykryciem co jakiś czas polewając powstałym sosem, a następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 30 minut, aby rolada ładnie się przyrumieniła. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz