reklama

środa, 29 sierpnia 2018

Pikle z ogórków według przepisu mojej mamy

To już ostatnie przetwory z ogórków, które przygotowałam w tym sezonie. Nie pamiętam kiedy ostatni raz robiłam pikle, bo jakoś nigdy nie miałam dostępu do tylu przerośniętych ogórków. Gdy myśmy mieli ogórki na naszym ogródku, mąż zawsze starał się na bieżąco je zbierać, żebym mogła przygotować ogórki kiszone, czy konserwowe. Teraz jednak dostaję ogórki w prezencie i szkoda byłoby je zmarnować.

Składniki:
4 kg przerośniętych ogórków
2 łyżki soli
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Składniki na zalewę:
4 szklanki wody
1 szklanki octu 10 %
3 łyżek cukru
2 łyżki soli

Sposób przygotowania zalewy:
Składniki zalewy zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Sposób przygotowania pikli:
Ogórki umyć, obrać i wydrążyć środki z pestkami, a następnie pokroić według uznania. Tak przygotowane ogórki nasolić, dokładnie wymieszać  i odstawić na noc. Następnego dnia do każdego słoika wrzucić listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, a następnie odcedzone ogórki układać ciasno w słoikach. Zalać je przygotowaną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować około 8 minut.


1 komentarz:

  1. Pyszne są również pikle w zalewie musztardowej

    OdpowiedzUsuń