reklama

czwartek, 16 sierpnia 2018

Kotlety mielone z cukinią w sosie musztardowym

Jak ostatnio pisałam kotlety mielone z cukinią to najlepsze kotlety jakie do tej pory jedliśmy, ale przygotowywane często w tej samej odsłonie mogą się w końcu znudzić. W związku z powyższym wymyśliłam, że można je podać w sosie musztardowym przygotowanym na bazie tłuszczyku pozostałego po ich smażeniu. Tak podane kotlety okazały się zupełnie innym daniem obiadowym różniącym się od tych, które dotąd serwowałam.

Składniki:
500 g mieszanego mięsa mielonego
szklanka startej cukini
1 namoczona bułka kajzerka
jajko
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
2 łyżki mąki
łyżka musztardy

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić na pikantnie, a następnie formować kotleciki.  Smażyć z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu kotletów przełożyć je na talerz. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia dolać wody, a najlepiej trochę bulionu, łyżkę musztardy, dokładnie wymieszać i dalej chwilę gotować. W słoiczku rozmieszać mąkę z wodą ,dodać parę łyżek gorącego sosu, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu. Gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Do przygotowanego sosu włożyć upieczone kotlety mielone i podgrzać. Tak przygotowane kotlety mielone podałam z ziemniakami i buraczkami.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz