Składniki:
4 kotlety schabowe
300 g pieczarek
mała cebul
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
śmietana
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kotlety schabowe dokładnie umyć, rozbić tłuczkiem, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić pieczarki razem z cebulą. Smażyć je co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. W słoiczku rozmieszać mąkę z odrobina wody i wlać do grzybów, do śmietany dodać parę łyżek gorącego sosu, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlać do naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć rozbite kotlety. Naczynie nakryć, a następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 50 min. Smacznego.
300 g pieczarek
mała cebul
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
śmietana
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kotlety schabowe dokładnie umyć, rozbić tłuczkiem, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić pieczarki razem z cebulą. Smażyć je co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. W słoiczku rozmieszać mąkę z odrobina wody i wlać do grzybów, do śmietany dodać parę łyżek gorącego sosu, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlać do naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć rozbite kotlety. Naczynie nakryć, a następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 50 min. Smacznego.
Na sos pieczarkowo -cebulowy należy wyłożyć kotlety schabowe z całą marynatą, czy tylko same kotlety schabowe?
OdpowiedzUsuńTylko same kotlety schabowe
OdpowiedzUsuń