reklama

piątek, 13 lipca 2018

Schab zapiekany w sosie pieczarkowym

Mając do dyspozycji plastry schabu postanowiłam przygotować z nich coś zupełnie nowego. Długo zastanawiałam się z czym i w jaki sposób je przygotować. Pomysł zrodził się, gdy zobaczyłam w lodówce pieczarki pozostałe po przygotowaniu zupy. Dokupiłam więcej i zrobiłam z nich sos pieczarkowy, w którym zapiekłam kotlety schabowe przedtem marynując je.  Zaserwowałam je z kopytkami i surówką z młodej kapusty.

Składniki:
4 kotlety schabowe
300 g pieczarek
mała cebul
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
śmietana

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Kotlety schabowe dokładnie umyć,  rozbić  tłuczkiem, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na co najmniej  godzinę do lodówki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić pieczarki razem z cebulą. Smażyć je co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. W słoiczku rozmieszać mąkę z odrobina wody i wlać do grzybów, do śmietany dodać parę łyżek gorącego sosu, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlać do naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć rozbite kotlety. Naczynie nakryć, a następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 50 min. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Na sos pieczarkowo -cebulowy należy wyłożyć kotlety schabowe z całą marynatą, czy tylko same kotlety schabowe?

    OdpowiedzUsuń