Składniki:
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
mała pietruszka
150 g boczku wędzonego
2 l wody
5 - 6 ziemniaków
1 pętko kiełbasy wędzonej
1 słoiczek chrzanu
100 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek
jajka
2 kulki ziela angielskiego
listek laurowy
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić wrzucić do garnka, dodać boczek, listek laurowy i ziele angielskie, a następnie ugotować wywar. Miękkie warzywa i boczek wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować do miękkości. Dodać chrzan, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę, boczek i kiełbasę. Na koniec zupę zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podać z jajkiem ugotowanym na twardo i posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz