Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
2 średnie marchewki
1 pietruszka
mały seler
cebula
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
250 g passaty pomidorowej
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić z błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić wątróbkę. Podsmażyć ją z każdej strony pod pokrywką, bo strzela. Odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę i seler obierać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać starte warzywa, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Przykryć patelnię pokrywką i dusić warzywa do miękkości na niewielkim ogniu. Dodać passatę pomidorową, wymieszać, a następnie dodać usmażoną wątróbkę bez tłuszczu, delikatnie przemieszać, doprawić na pikantnie. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz