reklama

środa, 27 czerwca 2018

Wątróbka duszona z warzywami

Bardzo lubię wątróbkę drobiową, ale moja druga połówka nie przepada za drobiową. Dlatego też, aby zakamuflować wątróbkę postanowiłam zrobić ją duszoną z warzywami. Serwując to danie w towarzystwie ziemniaków pure mąż w pierwszym momencie nawet się nie pokapował, a gdy spróbował oznajmił, że tak przyrządzoną wątróbkę może jeść częściej.
Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
2 średnie marchewki
1 pietruszka
mały seler
cebula
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
250 g passaty pomidorowej
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić z błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić  wątróbkę. Podsmażyć ją z każdej strony pod pokrywką, bo  strzela. Odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę i seler obierać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać  starte warzywa, dodać zioła prowansalskie i wymieszać.  Przykryć patelnię pokrywką i dusić warzywa do miękkości na niewielkim ogniu. Dodać passatę pomidorową, wymieszać, a następnie dodać usmażoną  wątróbkę bez tłuszczu, delikatnie przemieszać, doprawić na pikantnie. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz