Wszelkiego rodzaju surówki bardzo lubimy, zwłaszcza z młodej kapusty. Dlatego też co jakiś czas staram się zmieniać składniki zarówno warzywne jak i składniki sosu i w ten sposób powstają co raz to inne wersje niby tej samej surówki, a tak naprawdę uzyskuję surówki o zupełnie innym smaku. Polecam takie eksperymenty, ponieważ w ten sposób można stworzyć zupełnie nowe wersje surówek.
Składniki:
główka młodej kapusty
kawałek białej części pora
marchewka
mała papryka
sól.
koperek
Składniki na sos:
6 łyżek wody
6 łyżek oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy słodkiej bawarskiej
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka ziół do sałatek
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, który zakręcić, a następnie dokładnie potrząsać słoikiem, aby składniki się połączyły.
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić, posypać odrobiną soli i odstawić. Marchewkę i paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dorzucić do kapusty. Por pokroić na półkrążki i dodać do pozostałych warzyw. Dodać sos, posiekany koperek i dokładnie całość wymieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz