Składniki:
S60 dkg mięsa mielonego
4 papryki
4 - 5 pomidorów
2 średnie bakłażany
2 cebule
4 ząbki czosnku (jak ktoś lubi można dać więcej)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka w proszku ostra i słodka do smaku
1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Cebulę obierać i pokroić w kostkę, czosnek obierać i drobno posiekać, następnie rozgrzać olej i wrzucić przygotowaną cebulę i czosnek, następnie mięso mielone i wszystko razem chwilę smażyć. Odstawić garnek na bok kuchenki. Obrać i pokroić papryki oraz bakłażany wcześniej pokrojone w plastry i posypane solą, a następnie odsączone w ręczniku papierowym w celu pozbycia się goryczki. W międzyczasie pomidory wrzucić do wrzątku, a następnie zalać je zimną wodą, by skórka lepiej schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki pokroić je w kostkę. Pomidory,paprykę i bakłażany dorzucić do mięsa i wszystko razem dusić do miękkości, pamiętając, żeby papryka nie była za miękka. Dodać sól, pieprz, papryki w proszku do smaku. Można podawać z makaronem, ryżem, czy pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz