reklama

czwartek, 21 czerwca 2018

Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli


Jak już kiedyś pisałam nie przepadamy za tradycyjnym kotletem schabowym, ale gdy koleżanka poczęstowała mnie kotletem schabowym, który już na pierwszy rzut oka wyglądał bardzo apetycznie, skusiłam się. Już po pierwszym kęsie byłam zachwycona. To był najlepszy schabowy, który kiedykolwiek jadłam. Mięciutki, soczysty, rozpływający się w ustach. Dlatego już wtedy zdecydowałam, że takie kotlety to mogę robić.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy koleżanka podała mi przepis. Nawet bym nie pomyślała, że mleko i cebula spowodowała kruchość i soczystość tego schabowego.

Składniki:
4 kotlety schabowe
0,5 l mleka
1 duża cebula
listek laurowy
3 -4 kulki pieprzu czarnego
mąka
jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe rozbić, a następnie włożyć do miski, obłożyć obraną i pokrojoną w krążki cebulą, wrzucić listek laurowy i kulki pieprzu. Całość zalać mlekiem i włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Ja również usmażyłam krążki cebuli oprószone przed smażeniem mąką. Tak przygotowane kotlety zaserwowałam z gotowaną białą kapustą, pure ziemniaczanym oraz z usmażonymi krążkami cebuli. Smacznego.



1 komentarz:

  1. Wypróbuję. :) Też nie przepadam za schaboszczakami, ale jeśli ten wyjdzie taki, jak w opisie, to może polubię... ;)

    OdpowiedzUsuń