reklama

poniedziałek, 14 maja 2018

Zupa pieczarkowa z ziemniakami


Była już zupa pieczarkowa z makaronem , z mleczkiem kokosowym, był również krem z pieczarek na moim blogu, więc teraz postanowiłam przygotować zupę pieczarkową z ziemniakami, którą jadłam nie raz, ale zupełnie o niej zapomniałam.


Składniki:
400 g pieczarek
1/2 cebuli
2 marchewki
4 - 5 ziemniaków
2 łyżka masła
1,5 l rosołu
kilka kulek ziela angielskiego
mały listek laurowy
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić cebulę. Chwilę przesmażyć i dodać marchewkę. Wszystko razem przesmażyć. Dodać pieczarki i jeszcze razem wszystko przesmażyć około 10 minut. Zalać rosołem. Po zagotowaniu zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do  miękkości warzyw. W słoiczku rozmieszać  łyżkę mąki z wodą i wlać do zupy. Na koniec do śmietany wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do zupy.  Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz