reklama

środa, 2 maja 2018

Zupa krem z brokułów z mleczkiem kokosowym


Dzisiaj przygotowałam nową wersję zupy kremu z brokułów. Warzywa takie jak pomidory, papryka, cukinia zastąpiłam porem i marchewką, a ser gorgonzola mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo smaczna, aromatyczna zupa, którą można zaserwować nawet na proszonym obiedzie.


Składniki
1 brokuł
2 średnie marchewki
1 mały por
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
łyżka oleju
łyżka masła
1 l rosołu
sól
pieprz świeżo mielony
imbir mielony
cury
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać na większej patelni, dodać masło, a następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek. Por pokroić w pół krążki i dorzucić do cebuli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie dorzucić do pora i cebuli. Chwilę razem smażyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać również do warzyw. Podzielić brokuł na małe różyczki, a większe przekroić na pół i dorzucić do reszty warzyw. Chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, dolać trochę rosołu, dodać pół łyżeczki imbiru i zostawić na małym ogniu. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem. Postawić na kuchence, dodać mleczko kokosowe , delikatnie wymieszać i chwilę razem pogotować. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym, curry i gałką muszkatołową. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz