Mając do dyspozycji sznycle wieprzowe postanowiłam przygotować je inaczej. Inspirując się przepisem z mojego bloga przygotowałam tym razem zamiast piersi kurczaka, sznycle w sosie z masła orzechowego. Serwując tak przygotowane sznycle z kaszą jęczmienną i surówką z młodej kapusty otrzymałam pyszne danie obiadowe, które śmiało nadaje się na niedzielny obiad.
Składniki:
4 sznycle wieprzowe
1 większa gruszka dojrzała
1 kulka sera mozzarelli
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka czerwona w proszku
czosnek granulowany
Składniki na sos:
1 łyżka masła
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 łyzki masła orzechowego
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki sosu z pieczonych sznycli
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
W rondlu rozpuścić masło, wrzucić cebulą i przesmażyć ją, co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. Gdy cebula będzie miękka dodać masło orzechowe i cały czas mieszając doprowadzić do połączenia się masła z cebulą. Do tak powstałej masy powoli dolewać śmietanę i cały czas mieszając doprowadzić do powstania aksamitnego sosu. Na koniec dodać sos powstały z pieczenia mięsa, wymieszać doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Sposób przygotowania:
Sznycle wieprzowe natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie wyłożyć na niego sznycle . Obsmażyć z dwóch stron na brązowo, dolać wody i dusić do miękkości. Na koniec ułożyć na sznyclach plaster obranej gruszki i plaster sera, nakryć pokrywką i dusić do rozpuszczenia sera. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz